Mammillaria stampferi Repp.

Mammillaria longiflora (Br. et R.) Berger f. stampferi (Repp.) Hunt
Z hor Duranga do ech
Tato rostlina, kterou pan Reppenhagen popsal na počest svého krajana lesníka Josefa Stampfera, jenž rostliny objevil v roce 1976 v horských lesích v Durangu (u El Salto) ve výšce kolem 2600 m, a kterou sbíral i sám Reppenhagen (Repp. 1358), ale i Lau (L 1250), mne zaujala hned, jak jsem se o ní do
etl v Aztekii 83, 6, 2, 31, 1983 v informativním lánku Rudolfa Dufka. V té době jsem se už lehce začal zajímat o rostliny snášející chladné až velmi chladné zimování a u této malé rostlinky byly povzbudivé údaje o průběhu počasí v její domovině. Objednal jsem si porci semínek z nabídky G. Köhrese, a protože jsem v té dob vyséval ješt velmi peliv a podle tehdy uznávaných pravidel a navíc ve velice módním „inkubátoru“, semenák bylo pomrn dost. A co bylo největším překvapením – na jaře 1985 už ty největší semenáčky vykvetly při velikosti pod 10 mm! Sice všechny jen jedním květem, ale i tak se asi vysílily, že již nestačily doplnit zásoby vody a živin a za svůj heroický výkon bohužel sklidily jen výlet na kompost.
Zbylých šest rostlin mám dodnes a nestačil jsem je utrápit ani střídmou zálivkou, ani zimováním v netopené části skleníku a každý rok se pravidelně jako první hlásí o místo na slunci a kvetou vždy velmi bohatě. Občas jsem je i sprášil a vysel, a tak mám ještě další záložní misku pro případ, že by to tyto dnes již téměř třicetileté omrzelo.

6 M. stampferi v misce
Detail květů
M_STAMPFERI_11
Miska s původními semenáči, na poslední fotografii oněch sedm poupat z jedné axily

Letos opět nasadily už někdy po začátku roku a přestály i návrat zimy, kdy jsem si myslel, že to poupata neustojí. Naopak. Zdá se mi, že je další velmi chladné počasí v únoru a březnu donutilo k ještě větší násadě, než na jakou jsem si už za ta léta zvykl, a rostliny byly doslova obsypány poupaty v horní třetině těla. Ty původní rostliny jsou velké asi 45 až 60 mm a trochu plošší. Fotografie jsou asi přesvědčivější než slova. A letos jsem na několika rostlinách (přesněji dvou) objevil, že jim z některých axil vyrůstá současně více než jen jedno poupě. Tak si držím palce, aby nedošlo k nějaké zradě a počet poupat se buď nezredukoval, nebo aby se náhodou nestalo, že to bude pro rostliny to poslední, čeho ve svém životě dosáhnou…

Jakmile vykvete alespoň jedna z nich (nejlépe ta se sedmi poupaty) a pokud budu mít to štěstí a budu u toho, určitě vše zdokumentuji a přidám.